Frequently Asked Questions

 

FAQ (klik op de vraag)

 
Aquarium Planten
Vraag Moet e/o kan je aquariumplanten snoeien ?
Antwoord Ja, ook planten in een aquarium hebben voor een goede verzorging 'onderhoud' nodig en als U het goed doet kunt U ze ook vermeerderen (hobby). Botweg ergens de 'snoeischaar' inzetten is vaak een slechte oplossing. E.e.a. is afhankelijk van de soort plant en er is altijd wel 1 (of meerdere) techniek(en) om dit op de juiste wijze te doen. Vraag bij twijfel over de juiste techniek voor die soort plant Uw vakspecialist voor nader advies en laat hem het desnoods even demonstreren (technieken zoals toppen, lussen, scheuren etc.). Daarnaast hebben planten, afhankelijk van de soort(en), specifieke aanvullende voeding nodig. De ene soort haalt de voeding vnl. uit het water en andere soorten weer uit de bodem (e/o beiden). Vraag altijd gericht advies !

 

Aquarium Water
Vraag Ons kraanwater heeft een hoge pH en bevat veel fosfaten met als resultaat veel groene zweefalgen, help !
Antwoord Dit is een moeilijk te beantwoorden vraag zonder meer gegevens van het water te weten. Wat is de GH-waarde van het water? Wat is de KH-waarde van het water? Kortom, eerst testen dus! Is het een aquarium of een vijver? Fosfaten kunnen door mineralen, zoals IJzer en Calcium worden gebonden, zodat ze neerslaan. Is de GH-waarde laag kunnen veel meer fosfaten in het water terecht komen, dan bij een water met een hoge GH-waarde. Bij een lage KH-waarde verloopt dit bindingsproces langzamer dan bij hoge KH-waarden. De hoge pH-waarde kan ontstaan door zowel een hoge KH-waarde als ook door een te lage KH-waarde. In het laatste geval zal de pH-waarde door biologische afbraakprocessen ook snel dalen. Bij zweefalgengroei hebben wij vaak een hoge pH-waarde gemeten. Dit ontstaat doordat de algen al de in het water opgeloste koolzuur verbruiken. Hoe komt het fosfaat in het leidingwater terecht? Fosfaat kan worden gebruikt om het water zachter te maken. Dit wordt soms in een huiswaterbereidingsinstallatie gedaan. De hoofdoorzaak voor fosfaatprobleem zijn naast de bemesting in de landbouw de wasmiddelen, die regelmatig ontharder op basis van fosfaten gebruiken.
  De beste oplossing zou zijn het water na eigen wensen te maken. Dit kan met bijv. een Reverse Osmose apparaat. Dit apparaat verwijdert bijna alle in het water opgeloste stoffen. Het resulterende Osmosewater wordt later naar eigen wensen met de juiste mineralen aangevuld. Deze mineralen zitten in de juiste verhouding in de HS Osmocell producten. Ook kan men het osmosewater met een klein gedeelte leidingwater mengen, totdat de juiste waterwaarden bereikt zijn. Uiteraard komt bij deze methode een gedeelte van het fosfaat in het water terecht. Dit is natuurlijk veel minder dan oorspronkelijk in het leidingwater aanwezig was. Het osmosewater is ook soms bij aquariumspecialisten voor een redelijk bedrag kant en klaar te koop. Ook wij verkopen het per 10 of 25 liter.
  Als de GH-waarde van het leidingwater laag is, kan men door toevoeging van HS GH-plus deze waarde verhogen. Een gedeelte van het Calcium in GH-plus zal zich met de fosfaten verbinden en neerslaan. Zuiver daarom regelmatig het bodemmateriaal en verwijder zo het fosfaat, veel afhevelen dus e/o de toplaag van de bodem vervangen.
  Het groene water wordt door zweefalgen veroorzaakt. Deze hebben als voeding fosfaat nodig, dwz ze nemen grote hoeveelheden fosfaat uit het water op. Door regelmatig met HS Clear Z deze algen te verwijderen kan men het fosfaatgehalte in het aquarium om laag brengen. Let op, dat de algen ook werkelijk uit water verwijdert worden en niet in de filter achterblijven. Hierin zitten veel afgestorven algen die weer oplossen en daardoor komt het fosfaat opnieuw in het water. Na dergelijke behandelingen dus altijd het filter goed schoonmaken! 
Tips
  • Controleer de waterwaarden en corrigeer deze zonodig
  • Stimuleer de plantengroei (licht, HS Floracell) en zet wat extra echte waterplanten bij zoals waterpest, belgisch-groen etc.
  • Een aquarium-uvc (specialie uv-lamp) doodt dit soort algen
  • Met een zgn. diatomee-filter kunt U de algen wegfilteren

 

Aquarium Water
Vraag Iedere 14 dagen 20% waterverversen moet dat nou ?
Antwoord Om de 14 dagen ca.20% verversen is een richtlijn, in sommige gevallen (zwaar belaste aquaria) kan zelfs dit te weinig zijn. Alleen door met regelmaat het water te testen op o.a. pH, KH, GH en vooral Nitriet en Nitraat kan men zien of de frequentie en het percentage waterverversen voldoende is. Het dalen van de pH (verzuring) en een stijging van het Nitraatgehalte zijn indicatoren dat er meer e/o regelmatiger ververst moet worden. Een goed functionerend aquarium is nu eenmaal afhankelijk van een aantal factoren zoals: hoeveelheid water, hoeveelheid vissen --> hoeveelheid voer --> hoeveelheid afvalstoffen --> juiste werking van de bacterieen in filter en bodem --> plantengroei etc.
Tips
  • Een goede plantengroei is belangrijk voor een goed functionerend aquarium.
  • Voer met regelmaat en nooit te veel, verwijder altijd overtollig voer.
  • Zorg voor een goede doorstroming van het filter en vervang absorberende filtermaterialen zoals bijv. kool of zeoliet regelmatig.
  • Verwijder iedere week het bodemvuil met een zgn. stofzuiger (weg=weg).
  • Ververs met regelmaat (zie boven) een gedeelte water. In leidingwater zitten schadelijke stoffen (bijv. chloor) voor vissen en planten, het gebruik van een goede waterverbeteraar (bijv. HS Procell) is daarom zeker aan te bevelen.
  • Het gebruik van een zgn. bacterieversneller (bijv. HS Bacto Z) is na grote verversingen e/o het schoonmaken van het filter aan te bevelen voor het herstel van de bacterie-balans (lees de bijsluiter van de bacterieversneller).
  • Kijk ook even in de rubriek TIPS voor wellicht meer informatie.

 

Aquarium Watervlooien
Vraag Hoe bewaar/geef ik levende watervlooien ?
Antwoord Zelf watervlooien vangen (scheppen) kan heel goed alleen U loopt altijd het risico dat er mogelijke schadelijke parasieten (bijv. karperluis etc) bij kunnen zitten. Doe daarom altijd de vlooien in een schone teil (flinke emmer) met ruim water en wacht een paar uur. Dood materiaal zakt naar de bodem en parasieten hechten zich vaak vast aan de wand. Schep vervolgens voorzichtig uit het midden van de emmer een kleine hoeveelheid watervlooien en geef deze aan de vissen. Voer niet te veel, alles moet na ca. 10 minuten op zijn. Ligt er veel dood materiaal op de bodem verwijder dit dan en zet de emmer op een koele schaduwrijke plek. Zo blijven de vlooien 1 a 2 dagen goed, plaats desnoods een uitstroomsteentje.
Tips
  • Bekijk altijd goed de sloot waarin U schept.
  • Schep niet in sloten waar een riool op uitkomt e/o die sterk ruiken.
  • Schep niet in sloten waarin dode vissen e/o vogels etc. drijven.
  • Uiteraard zijn diepvriesvoeders altijd een goed (veilig) alternatief.

 

Aquarium Hout decoratie
Vraag Kienhout blijft een bruine kleur afgeven, wat is daar aan te doen ?
Antwoord Afhankelijk van de soort hout kan dit soms een 'chronisch' probleem zijn. Wij adviseren ook altijd het een aantal malen uit te koken (voordat U het plaatst in het aquarium) met toevoeging zout (behalve de laatste keer en nadien zeer grondig naspoelen). Dit voor het versneld uitlogen van de aanwezige kleurstoffen. Bekijk het hout altijd goed. Zachte plekken kunnen o.a. leiden tot dit soort problemen (bruin afgifte) en schimmelvorming.
  Verwijder deze plekken dan ook altijd grondig met bijv. een stuk gereedschap.
  Blijft het hout desondanks na alle gedane moeite veel 'bruin' afgegeven, dan is het beter dat stuk niet voor het aquarium te gebruiken maar bv. voor de openhaard :-(
Tips
  • Niet alle houtsoorten (stronken-wortels etc.) zijn geschikt voor aquaria
  • Verwijder altijd loszittende stukjes en 'zachte' plekken
  • Spoel het hout na de laatste maal koken altijd zorgvuldig na
  • Pas op met zgn. druivenstronken (hout) deze zijn vaak veelvuldig met gif bespoten geweest

 

Aquarium Filter
Vraag Is een buitenfilter beter dan een binnenfilter ?
Antwoord Een filter moet U zien als een hulpmiddel om binnen een beperkt aquarium-milieu relatief gezien meer vissen te kunnen houden dan vergelijkbaar in de natuur. Een filter is er niet alleen om 'vuil' uit te halen (= ontlastend voor het milieu) maar de bacteriëen welke in de filtermassa 'leven' (lees hun nuttige werk doen mbt het biologische afbraakproces) zijn, naast de bodembacterieen, zeer belangrijk voor een gezond en goed functionerend aquarium-milieu. Voor kleinere aquaria tot ca. 100ltr zijn de moderne binnenfilters een uitkomst. Geruisloos, makkelijk te onderhouden en eenvoudig schoon te maken. Daarnaast geven ze (afhankelijke type en inhoud van het aquarium) voldoende waterbeweging voor de nodige uitwisseling van gassen.
Voor aquaria met meer inhoud kunt U kiezen tussen binnen- en buitenfilters. De binnenfilters (afhankelijk van merk en type) zijn vaak uitgerust met sponzen (van verschillende 'grofte') en kunnen ook voorzien worden van zgn. koolsponzen. De JUWEL-Aquaria zijn tegenwoordig allemaal standaard uitgerust met een JUWEL-Binnenfilter. Voor een gemiddeld soort aquarium, mits er met het filter (filtervulling) goed wordt omgegaan, werkt dit naar tevredenheid. De niet toepasbaarheid van bepaalde watercorrigerende filtermaterialen, zoals bijv. turf, zeoliet, harsen etc., is vandaag aan de dag op te vangen door allerlei andere aquaristische produkten. Bij buitenfilters bent U meer flexibel tav. de filtervulling, U kunt daar zowel biologische, mechanische en watercorrigerende filtermaterialen gebruiken e.e.a. al naar gelang de behoefte. Dit is zeker een voordeel bij zgn. 'speciaal-aquaria'. Het gebruik van kranen en koppelingen (standaard bij de nieuwe generatie EHEIM-filters) maakt het schoonmaken van het filter (filtervulling) zeer gemakkelijk.
Let op Het is altijd van belang met regelmaat het water te testen. De testwaarden geven vaak een goede indicatie over de 'juiste' werking van het filter e/o de waterverversingen afdoende zijn etc. Het gebruik van een bacterieversneller is altijd aan te raden na het schoonmaken van het filter voor een sneller herstel van de zo belangrijke bacteriebalans.
Tips Laat U bij Uw keuze van een filter goed adviseren door een aquariumspecialist en hou rekening met de volgende punten:
  • de grootte van het aquarium en de soort te houden vissen (tropisch, cichliden, discussen, koudwater etc) ivm de capaciteit van het filter
  • vraag altijd hoe U het beste met het filter om kan gaan ivm schoonmaken etc.
  • neem altijd een A-merk filter bijv. EHEIM of JUWEL (ivm kwaliteit en beschikbaarheid van onderdelen)

 

Aquarium Filter Juwel
Vraag Mijn JUWEL-pomp bromt, wat is daar aan te doen ?
Antwoord Meestal komt dit door een "verkeerde" plaatsing/montage van de pomp in het filter, hierdoor kan de pomp gaan resoneren. Zorg ervoor dat het onderstuk (inlaat) ECHT haaks staat op de uitlaat. Plaats het pompje rechtstandig in het filter (ga niet wrikken). Het uitlaat buisje moet soepel op de pomp gaan, indien dit niet soepel gaat staat het pompje "gewrongen" en zal gaan resoneren. De uitlaat mag in geen geval "geknepen" worden. Probeer het een paar keer . . . . . . . . . op deze manier moet het lukken (het is vaak even een slag). Indien de problemen onverhoopt toch blijven kan Uw handelaar altijd contact opnemen met de Europese Sales-Manager van JUWEL. 
Tips
  • Maak bij het onderhoud van het filter ook altijd het pompje (inwendig) schoon
  • Controleer het asje (en de magneet-rotor) en vervang deze tijdig bij slijtage
  • Gebruik JUWEL-silicone vet om het asje te smeren

 

Aquarium Verlichting Tld
Vraag Wanneer is het raadzaam (tijd) om mijn TL-buizen te vervangen ?
Antwoord Een Tld-buis geeft "makkelijk gezegd" twee soorten licht, t.w. stralingslicht en visueellicht. Deze laatste is alleen voor U als aquariaan van belang, dan kunt U de vissen en de planten goed zien. Het stralingslicht daarintegen is voor het goed functioneren van de planten van groot belang. Gelukkig voor de aquaristiek (en voor de planten) zijn er tegenwoordig een aantal goede Tld-buizen in de handel verkrijgbaar. Een Tld-buis heeft t.a.v. het "stralingslicht" een beperkte levensduur. Dwz. na verloop van tijd, gemiddeld 12 tot 14 maanden, is de Tld-buis "oud" geworden. De planten kunnen dan niet optimaal functioneren c.q. zich goed verder ontwikkelen. Het is derhalve raadzaam om na deze periode de Tld-buizen (fase-gewijs) te vervangen door nieuwe.
Tips
  • Vervang de Tld-buizen altijd na ca. 12 tot 14 maanden.
  • Schakel ALTIJD de stroom uit bij werkzaamheden aan de verlichting.
  • Verwijder altijd de mogelijke aanslag op de buizen (licht-verlies!).
  • Het installeren van Tld-reflectoren geeft ca. 70 tot 75% meer rendement ... DOEN DUS !
  • Controleer of de vochtdichte doppen (ringen) nog goed zijn.
  • Om een nieuwe lamp te "sparen", vervang dan altijd gelijktijdig de starter.
Info Een goede Tld-buis is bijvoorbeeld de PHILIPS AQUARELLE. Deze speciaal voor de aquaristiek door Philips ontwikkelde Tld-buis heeft een zeer hoog botanisch rendement. Daarom draagt deze Tld-buis bij aan een optimale ontwikkeling van de planten (en/of lagere dieren). Deze Tld is zowel geschikt voor zoet- als zeewateraquaria.

 

Aquarium Verontreinigingen
Vraag In mijn Cichliden-aquarium heb ik vaak last van zweefvuil en veel vuil op de bodem, wat kan ik daaraan doen ?
Antwoord Dit kan een aantal oorzaken hebben. Van belang is altijd de juiste filtercapaciteit met de juiste vulling, U op de juiste manier (en het juiste voeder) voert en met regelmaat (wekelijks) de bodem afheveld en een gedeelte water ververst. Veelal is dit probleem terug te leiden op teveel of verkeerd voeren en/of foutieve filtervulling en/of te weinig waterverversen c.q. bodem afhevelen.
Tips
  • Vul het filter met de juiste materialen o.a. met bijv. HS DENILIT dat door zijn grote nuttige porieoppervlak een perfecte huisvesting kan bieden aan bijv. stikstofverwerkende bacteriën.
  • Overweeg een voorfilter te installeren, en spoel deze met regelmaat uit.
  • Voer het juiste voer passend bij de soort en grootte van de vissen, voer gericht en met mate en verwijder achtergebleven voedselresten.
  • Hevel minimaal 1x per week de bodem af en ververs gelijk een gedeelte van het water. Voeg uiteraard ter bescherming van de vissen HS PROCELL aan het water toe, en ook regelmatig HS BACTO Z voor het herstel van de bacteriebalans.
  • Voeg periodiek HS DENIBAC aan het water toe. Dit unieke product kan slib (bodemvuil) en nitraten verwijderen. Het bodemvuil wordt als het ware opgegeten.
  Is het aquarium echt een "zooitje" ?
 
  • Vervang de filtervulling door de juiste (schone) materialen.
  • Installeer een voorfilter.
  • Hevel de bodem goed af en ververs een gedeelte van het water.
  • Voeg HS CLEAR Z aan het water toe, de verontreinigingen en troebelingen zijn binnen enkele dagen weg en het water is weer kristal helder.
  • Pas het voeren aan, en maak met regelmaat het aquarium schoon.
  • Om o.a. dit soort problemen te voorkomen en het aquariummilieu voor de voor de vissen zo gezond mogelijk te houden doseer dan periodiek HS DENIBAC.

 

Aquarium Vissterfte
Vraag Het is mij nu voor de tweede maal overkomen dat nieuwe vissen binnen 1 dag dood zijn en mijn oude vissen blijven gezellig rondzwemmen ?
Antwoord Moeilijk te zeggen, maar er zijn een aantal mogelijke oorzaken en helaas komt dit probleem nog al eens voor. Vissen kunnen helaas ziek worden en doodgaan, maar in Uw geval is het wel erg snel en een beetje vreemd dat de "oude" vissen blijven doorzwemmen. Wij gaan ervan uit dat de goede vakhandelaar U naar beste eer en geweten geen zieke verkoopt, immers hij zal in korte tijd geen klant meer overhouden. Probeer daarom altijd al dan niet samen met hem de mogelijke oorzaak te achterhalen. Test altijd eerst Uw aquariumwater in ieder geval op pH, Nitriet en Nitraat. Bel Uw vakhandelaar of nog beter ga er even langs en kijk even in de bak waar de vissen uitkwamen. Neem als U zelf niet kon testen wat water mee naar Uw vakhandelaar en leg hem het probleem voor. Als de uitslag van de test is, een (zeer) lage zuurgraad en een (zeer) hoog Nitraat-gehalte dan kon het probleem wel eens geheel en alleen aan U liggen. Met een langzame opbouw van een steeds hogere worden de graad van (ontzichtbare) vervuiling kunnen Uw oude vissen als het ware meegroeien (wennen) totdat het hun ook teveel gaat worden! De nieuwe vissen hebben dat echter niet kunnen doen en krijgen in 1 keer alles te verwerken, met als resultaat BLUP! In de praktijk komt dit helaas nog al eens voor bij de beginnende liefhebber.
Tips
  • Test het water.
  • Ga naar Uw vakhandelaar en laat hem U nader adviseren wat U moet doen om dit soort problemen in de toekomst voor te zijn.
  • Ververs met regelmaat, voer gericht en met mate!
Info Het is altijd aan te raden een APOTHEEKSET in huis te hebben in geval van andere calamiteiten.

 

Aquarium Verzorging
Vraag Hoeveel mag ik de vissen eigenlijk te eten geven ?
Antwoord De belangrijkste stelregel: "Beter 2x te weinig dan 1x te veel voer geven"
  Te veel voeren zal altijd tot problemen leiden (kans op waterbederf e/o algen). Geef nooit meer dan dat de vissen binnen 2 a 3 minuten op kunnen eten zodat er geen resten meer aanwezig zijn. Een veel gemaakte fout is 's-ochtends het licht in te schakelen en gelijktijdig te voeren, de wekker gaat en U moet gelijk ontbijten zonder eerst te ontwaken, eet smakelijk! Daarnaast is het voeren de gelegenheid om de vissen even goed te kunnen observeren. Er zijn veel soorten voeders, voor iedere vis wat wils! Levend voer zoals tubifex, muggenlarven (witte of rode), watervlooien en pekelkreeftjes (artemia's) zijn een wel komende afwisseling. De porties zijn vaak te groot (U kunt/moet er dus meerdere keren mee voeren!). Vraag advies aan Uw vakhandelaar hoe U deze voeders het beste kunt geven (en bewaren). Zeer veel soorten diepvriesvoeders zijn vaak een goed alternatief (voor levend) en zijn verkrijgbaar in handige doordruk-strips (bijv. RUTO). Droogvoeders zijn er in vele soorten, helaas is goedkoop hier vaak duurkoop (lees slecht voor de vissen). Naast de zgn. "basis-voeders" zijn er ook speciaal-voeders zoals bijvoorbeeld tabletten voor de bodembewoners, voeders met specifieke planten-bestanddelen voor plantenetende vissen (bijv. algeneters), kleur versterkende voeders (zeer goed ter afwisseling) etc. Goed en afwisselend voeren is noodzaak, en is mede bepalend voor een goede conditie van de vissen.

 

Aquarium Inrichting
Vraag Hoe kan ik het beste een bodem aanbrengen met voeding ?
Antwoord Een aquarium is meer dan 5 plaatjes glas, wat planten en wat vissen, het vormt een stukje natuur waarmee men op de juiste manier moet leren omgaan. De natuur is nu eenmaal niet te dwingen maar wel te sturen! Vandaar dat wij voor U wellicht enige nuttige tips hebben welke kunnen bijdragen aan het (vanaf het begin) welslagen van deze fantastische hobby.
 
  • Zet het aquarium zoveel mogelijk waterpas op een stabiele ondergrond
  • Breng (bij gebruik van een voedingsbodem) 3 bodemlagen aan t.w.:
 
bodem00.gif (2816 bytes)
 
  • Maak vooraf een beplantingsschema en breng alleen daar voedingsbodem aan waar U planten gaat zetten.
  • Leg vervolgens een plastic zak op de aangebrachte bodemlagen en zet daarop een kom of schaal, vul vervolgens het aquarium langzaam en voorzichtig (richt de straal op de kom) voor ca. 2/3 gedeelte met reeds op temperatuur gebracht water (ca. 25 graden Celsius). Op deze manier worden de bodemlagen niet vermengd.
  • Plant de planten in het aquarium, het beste volgens een schema of volg het advies van Uw vakhandelaar op.
  • Vul nu het aquarium verder af, niet te hoog, en bij JUWEL tot aan de rode streep!
  • Sluit de pomp en de verwarming aan.
  • Verwijder mogelijk losdrijvende plantendelen met een schepnetje.
  • Voeg nu de waterverbeteraar toe (HS PROCELL) en de bacterieversneller HS BACTO Z toe.
  Het aquarium staat, het genieten kan beginnen! Maar hoe nu verder   ? ! ?
 
  • Om de plantengroei te stimuleren is het van belang dat de belichtingstijd in het begin langzaam en geleidelijk oploopt. Het verdient de aanbeveling de eerste dag na inrichting niet te belichten! Daarna gedurende de eerste 14 dagen de belichtingstijd geleidelijk opvoeren tot 100% Een tijdklok is een handig hulpmiddel om ervoor te zorgen (ook bij afwezigheid) dat de verlichting daarna minimaal 12 uur per dag maximaal functioneert.
  • DRINGEND ADVIES: het aquarium de eerste 14 dagen NIET te bevolken! Er moet eerst een noodzakelijk "biologisch-evenwicht" ontstaan. In de regel is het na ca. 14 dagen verantwoord om vissen in het aquarium te plaatsen. E.e.a. is wel afhankelijk van de resultaten van een aantal watertests waaronder bijv. Nitriet (deze meetwaarde moet "nul" zijn). HS heeft verschillende soorten testen voor het snel en eenvoudig meten van de waterwaarden w.o. de HS TESTSET.

 

Aquarium Visziekten
Vraag Mijn vissen hebben rode en witte plekken en gaan 1 voor 1 dood, wat kan dat zijn ?
Antwoord Daar kunnen wij U helaas, zonder de vis(sen) gezien te hebben, zo geen uitsluitsel over geven. Wij adviseren U dringend om zo snel mogelijk Uw vakhandelaar te raadplegen voor een diagnose en mogelijk toe te dienen medicamenten.
  Hoe sneller U actie onderneemt des te groter is de kans op een spoedig herstel !
Tips
  • Test het aquariumwater en ververs zonodig een gedeelte van het water.
  • Neem bij twijfel ALTIJD een of meer "levende" vissen mee naar Uw vakhandelaar om een diagnose te laten stellen. Met dode vissen is een juiste diagnose stellen aanzienlijk lastiger.
  • Neem eveneens apart wat aquariumwater mee voor eventuele (aanvullende) watertests.
  • Alvorens U medicijnen toedient moet U altijd de filterkool (of koolspons) verwijderen. Laat het filter wel gewoon aan staan !
  • Zorg voor wat extra doorluchting.
  • Volg altijd exact de aanwijzing op de bijsluiter(s).
  • Neem bij twijfel of geen spoedig herstel altijd weer contact op met Uw vakhandelaar.
  • Als de behandeling klaar is ververs dan weer een gedeelte van het water (weer even testen kan ook geen kwaad) en doe nieuwe kool in het filter om de reststoffen van de medicijnen weer weg te filteren.
  • Breng Uw vissen weer in conditie met o.a. HS VIVOCELL.
Info Het is verstandig om voor de zekerheid altijd de APOTHEEKSET in huis te hebben om in onderhavige gevallen snel te kunnen ingrijpen.

 

Aquarium Zweefalgen & Algemeen
Vraag Mag ik een vijverproduct tegen zweefalgen ook voor mijn aquarium gebruiken ?
Antwoord De meeste verzorgingsproducten voor de vijver verschillen in samenstelling t.o.v. de vergelijkbare producten voor een aquarium. Bijv. HS Clear P is anders van samenstelling dan HS Clear Z. Wat is nu het geval. In een aquarium waarin zweefalg optreed zijn vaak veel grotere hoeveelheden fosfaten en nitraten te vinden (althans bij de aanvang van de groei van algen) dan in de vijver. Dit komt omdat in de vijver de hoeveelheid licht veel groter is dan in het aquarium. In een vijver ontstaan daardoor de zweefalgen al veel eerder. Hierdoor zijn de ontstane fosfaatwaarden en de nitraat- waarden ook doorgaans veel lager. Fosfaten kunnen een reactie aangaan met het product HS Clear P waardoor het niet voldoende (of helemaal niet) kan werken in een aquarium. Vandaar dat HS Clear Z anders is van samenstelling en dus specifiek voor het aquarium. Gebruik dus liever geen vijverproducten in het aquarium (of andersom).
Tips
  • Wacht NOOIT te lang maar grijp zo snel mogelijk in.
  • Voeg HS Clear Z toe volgens de dosering (lees de bijsluiter).
  • Doe een goede aktieve kool in filter, het verhinderd namelijk voor een groot deel het ontstaan van fosfaten waardoor de behandeling beter verloopt.
  • Zorg voor wat extra doorluchting.
  • Neem bij twijfel of geen spoedige verbetering altijd weer contact op met Uw vakhandelaar.

 

Aquarium Voeders
Vraag Kan ik voor jonge visjes (Rode Plaatjes in kweekbakje) gewoon Tetra-Min fijn wrijven ?
Antwoord Ja, dat kan wel. Toch is het beter om ze een speciaal voer te geven. Deze voeders zijn kwa samenstelling namelijk speciaal gemaakt voor jonge visjes in de groei-fase en aangepast op hun spijsvertering. De meeste aquariumspeciaalzaken hebben een scala aan specifieke opkweek-voeders voor zowel levendbarenden als eierleggenden. Als ze wat groter zijn is bijv. RUTO diepvries Cyclops e/o levende (jonge) artemia's een uitstekende aanvulling. Veel succes !  
Tips
  • Voer kleine hoeveelheden bij voorkeur meerdere malen per dag
  • Let goed op de waterkwaliteit ... regelmatig bodem afhevelen en waterverversen !

 

Aquarium Vissen
Vraag Hoeveel vissen kunnen of mogen er in een aquarium ?
Antwoord Vooropgesteld dat het aquarium voorzien is van een adequaat filtersysteem (afgestemd op Uw grootte aquarium en type vissen) voorzien van de juiste vulling (en mate van onderhoud), dat U met regelmaat het watertest en aan de hand van die gegevens Uw verversingen aanpast (ook wekelijks bodem afhevelen ... en gericht voeren) is een gemiddelde voor een Tropisch zoetwater aquarium 1cm vis per liter water. Voor koudwater- e/o cichliden is dit ca. 5 liter water per centimeter vis.
Tips
Aquarium Filtermateriaal
Vraag Waarom moet je nieuwe filterkool uitspoelen voor gebruik ?
Antwoord Nieuwe koolstof (vooral hoog aktieve koolsoorten) kan gemakkelijk grote hoeveelheden koolzuur en zuurstof binden als deze soorten ongewassen in het filter worden geplaatst. Dit kan zeer schadelijke gevolgen hebben voor vissen of planten zoals o.a. zuurstofgebrek, plotselinge hoge pH-waarden en andere sterke veranderingen binnen de watersamenstelling. U kunt de nieuwe filterkool het beste uitspoelen in lauw/warm water. Dus de koolstof nooit ongereinigd in het filter plaatsen.

 

Aquarium Filtermateriaal
Vraag Hoe vaak moet ik de witte filtermatjes van mijn JUWEL-binnenfilter vervangen ?
Antwoord Via de dunne JUWEL-filtermatjes (watten) komt het eerste (vuile) water het filter binnen. Derhalve zullen deze matjes zeer snel vol raken met fijn slib en ander organisch-materiaal waarna het water met vuil door zal lopen naar de onderliggende sponzen. Dit laatste moet voorkomen worden om het filter (onder liggende sponzen) zo lang mogelijk biologisch te kunnen laten functioneren. Als richtlijn kunt U het beste deze filtermatjes wekelijks vervangen bijv. na het wekelijkse afhevelen van de bodem.
Tips
  • Gebruik alléén de originele JUWEL-filtermatjes ... deze zijn passend/sluitend in het filter
  • JUWEL-koolsponzen na ca. 4 tot 6 weken vervangen door een nieuwe ...oude koolsponzen nóóit uitspoelen en terugplaatsen !

 

Aquarium Kreeften - garnalen
Vraag Wat eten kreeften/garnalen in het aquarium
Antwoord Kreeften en garnalen zijn over het algemeen ECHTE opruimers. Afhankelijk van de soort eten ze voer, voerresten, algen, plantendelen, visresten en in sommige gevallen ook vis (als ze de kans krijgen).
Tips
  • Ze zijn ook gek op voedseltabletten