NBAT's 55ste Natuurstudieweek

NBAT's Aqua Terra Markt
Data evenementen Klik naar Aquaria Veldhuis

Oertijdmuseum, Boxtel
Ontdek de Rio Negro in Ecodrome Zwolle
Piranha's in Ecodrome Zwolle
Ga in Leerdam naar de haaien
Löbbecke Museum + Aquazoo, Düsseldorf


Doorlopend
Excursietip voor iedere aquarist

door R. Smetsers, A.V. Daphnia, Boxtel

AV Daphnia uit Boxtel heeft een bezoek gebracht aan het Löbbecke Museum + Aquazoo in Düsseldorf, Duitsland. In de ruim 6.800 m² tentoonstellingsruimte treft men onder meer aan: 650 levende diersoorten, zo'n 80 aquaria met een totale inhoud van 613.000 liter water, een tropische hal met 62 landschapsterraria, een ruimte voor insecten met meer dan 230 vitrines en presentatietafels, grotere voorwerpen en speciale tentoonstellingen.
Ook kan men hier vele mineralen zien, stenen uit allerlei landen van de wereld. Er is ook een verzameling van ca 200.000 weekdieren en wetenschappelijke documentatie. Er zijn gigantische gezelschapsaquaria, halfrond, ca 3.50 m hoog en 15 à 25 m lang! Geweldig! Ook zeer interessant zijn de vele andere gezelschapsaquaria, aquaria met cichliden (o.a. uit het Malawi- en Tanganjikameer), vele zeeaquaria, waaronder ook zeer grote halfronde van 15 à 25 m lang en 3.50 m hoog, met o.a. zeeschildpadden, haaien en kaaimannen.
Wij vonden ook de vlinderverzameling zeer de moeite waard. Het was een geweldig fijne en leerzame dag, die we iedere aquariumvereniging kunnen aanraden voor een dagje uit. U zult er geen spijt van hebben.

Het adres is: Löbbecke Museum + Aquazoo, Kaiserwerter Strasse 380 (in Nordpark), D - 40200 Düsseldorf, tel. 0049-211-89-96150 en 89-94493.
Als je met de auto gaat: vanaf Duisburg via de B8, vanaf Krefeld de A52 en vanaf Neuss de B7. Verder volg je de borden met 'Messe- Stadion'. Kom je in de buurt, dan staan er borden met 'Löbbecke Aquazoo'. Veel plezier met deze prachtige vissen-, planten- en andere showaquaria.

Doorlopend
Ontdek de Rio Negro in Ecodrome Zwolle

Ecodrome Zwolle is een themapark rond alle facetten van de natuur. Een onderdeel is het Biorama. Via kronkelige paadjes komt u in deze (sub)tropische plantenkas allerlei moois tegen. Zoals een stukje Rio Negro als "het grootste zoetwater-biotoopaquarium van Europa" volgens directeur Kemperman van Ecodrome. Vijftien meter oever van die magische, zwarte rivier in het Amazonegebied is hier nagebootst. Negenduizend vissen van tientallen soorten - variërend vanaf kardinaaltjes tot en met discusvissen - hebben hier hun plekje gevonden. Het is het middelpunt van een landschap met lianen en exotische bloemen en veel bekende kamerplanten. Vogels, vlinders, pijlgifkikkers, insecten en reptielen completeren het beeld.

  10 x 5 x 2
Tijdens uw wandeling door het Biorama kunt u bij het laboratorium de kweek- en quarantainebakken bestuderen en de filters en pompen bekijken van dit aquarium van 10 x 5 x 2 (meter!).

Negenduizend vissen is misschien wat veel, zelfs voor deze grote watermassa. Maar volgens Nanne de Vos van Nature Biotoop, de club die borg staat voor het ontwerp en het grootste deel van de uitvoering, moet zich dat volgens de wetten van de natuur stabiliseren. Zo zal grotendeels een ecosysteem ontstaan, dat zichzelf in stand houdt.

piranhabek  
Piranha's: Ecodrome laat zijn tanden zien
Piranha's behoren tot de beruchtste vissen ter wereld. Met happen zo groot als een olijf 'knippen' ze gewonde, bloedende en nog levende prooien - ook mensen - helemaal kaal. Maar er zijn ook vegetarisch ingestelde piranha's. Met net zulke vlijmscherpe, ijzersterke tanden als hun vleesetende familieleden kraken ze met gemak een hele walnoot. Stap via een piranhabek de piranhatunnel van het Ecodrome binnen en maak kennis met de mysterieuze gewoonten van piranha's, zoals de vleesetende redbelly's en de vegetarische tambaqui's. De grootste, bekendste en beruchtste soorten vindt u ook gewoon in Zwolle.
Adres:
Willemsvaart 19, Zwolle, en www.ecodrome.nl

Openingstijden:
dagelijks van 10.00 - 17.00 u.

Toegangsprijzen:
t/m 2 jaar gratis - 3 t/m 11 jaar en senioren 60+ € 8,50 - vanaf 12 jaar € 9,95 - MJK gratis, NS Museumkaart 50% korting.

Doorlopend
Oertijdmuseum

Vijfhonderd tot driehonderd miljoen jaar (het paleozoïcum) geleden was het hier, in het gebied waar wij nu leven, warm. Zeer warm. Gewoon tropisch dus. Zandsteen werd vanaf het begin van deze periode aangemaakt. Aan het eind ervan lag wat nog niet Nederland heette, op de evenaar. Met tropische bossen en moerasgebied, waar plantenresten zich ophoopten voor latere 'oogst': steenkool.
In het mesozoïcum begon de temperatuur te dalen vanaf tropisch-subtropisch (175 miljoen jaar geleden) naar subtropisch (70 miljoen jaar geleden). De natuur vervaardigde leisteen in een honderden meters diepe zee en aan het eind van deze periode kalksteen met behulp van de kalkskeletten van koralen en andere dieren.
fossiel  
Vijftien miljoen jaar geleden (de start van het kenozoïcum) was het klimaat gematigd. De zee bleef ondiep en werd bewoond door krabben, haaien en walvissen. Ook daar waar het nu Midden-Brabant heet, zwommen ze rond. Aan het eind van het kenozoïcum was het koud, ijzig koud. Poolwinden bliezen stuifzand en kleideeltjes onze kant uit ofte wel dekzand en - weet u het nog? - löss. Wanneer was dat, het eind van het kenozoïcum?

Ontdek het in het Oertijdmuseum in De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel. De toegang voor De Groene Poort is gratis. Voor het Oertijdmuseum zijn de entreekosten euro 4,00, kinderen tot twaalf jaar euro 2,00.

Openingstijden:
1 april - 31 oktober woensdag t/m zondag 10.00 - 17.00 u.
1 november - 31 maart zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 u.
feestdagen (behalve 1ste kerst- en nieuwjaarsdag) 10.00 - 17.00 u.

Verdere informatie: www.oertijdmuseum.nl