Mijn naam is Gerard Schouw

 

Gould's Amadine Ik woon al sinds 1986 samen met Ursula mijn vriendin met wie ik samen een zoon Mike (leuke gozer) op de wereld heb gezet. Ikzelf ben geboren in 1967 te Roosendaal en Nispen en tot mijn 28 jaar heb ik gewoond in St. Willebrord. Hier is waarschijnlijk de basis gelegd voor mijn uitgebreide interesse in de natuur. Mijn vader had ook altijd dieren, een grote volière met tropische en wildzang vogels, konijnen en fazanten. In 1997 verhuisd naar Rijsbergen in Noord Brabant waar ik nu nog steeds woonachtig ben en nog regelmatig geniet van de mooie natuur.

Waarom deze website?

Deze website heb ik opgezet om wat kennis over te dragen en in contact te komen met geïnteresseerden in de leuke en interessante hobby's die ik heb. Tijdens het lezen van deze website zie je onderstreepte woorden (hyperlinks), als je hierop klikt word je doorverwezen naar een website die dieper op het onderwerp ingaat.

 

Hoe is het allemaal begonnen destijds

Al sinds ik kon lopen was ik al geïnteresseerd in alles wat leefde en bewoog. Natuurhobby's zoals aquaria, vogels en de hengelsport hebben van jongs af aan mijn speciale interesses gehad. Met mijn toenmalige vriendje Woutje Kas struinde ik de polders af en haalde hier vandaan allerlei levende have mee naar huis. Je kunt het niet opnoemen of wij hebben het opgevoed en/of tam gemaakt. Variërend van het uithalen van de nesten van eksters, kauwen, kraaien, konijnen, merels,valken, uilen en lijsters en het dan met de hand grootbrengen tot en met  het scheppen van salamanders en baarsjes (en wat ik allemaal nog vergeet!) Ook  het oppikken van dieren die andere mensen niet meer konden verzorgen of ernstig zieke dieren die ons werden aangeboden probeerden wij er weer bovenop te brengen! Woutje en in mijzelf waren altijd in gezelschap van onze tamme kauwen die ons overal achterna vlogen, tot aan school toe en daar braaf wachten tot we weer naar buiten kwamen om te gaan lunchen. Zodra we uit school kwamen kwamen de kauwen op op onze schouder gevlogen om dan met ons mee naar huis te fietsen. Leuke herinneringen heb ik daar nog steeds aan. Vandaag de dag hoef je dit niet meer te proberen denk ik, volgens mij word je kauw of ekster snel in beslag genomen. Misschien maar beter ook, ik weet niet of de dieren er zelf beter van werden?!? Maar plezier hebben we er in elk geval genoeg aan beleefd, toentertijd zag je trouwens niet anders! Heel veel kinderen liepen toen met een dier te zeulen, dit in vergelijking met nu is dat de jeugd nu altijd met een mobieltje of mp3 speler rondzeult. Wat is dan beter vraag ik me soms af......

Ook waren we samen vaak te vinden in de Hoevense Beemden, een aantal visputten waar we met de fiets naartoe gingen! Een heel eind fietsen voor 2 van die kleine ventjes van net een jaartje of 7 misschien. Daar zaten we menig vrij uurtje met onze bamboe vishengeltjes en vingen ook nog. Als ik dat vergelijk waar ik de jeugd tegenwoordig mee aan de waterkant zie zitten, dat is vergeleken met toen toch flink hightech.

Ook is toentertijd mijn interesse al gewekt voor aquaria, verschillende ooms hadden prachtige plantenaquaria in de woonkamer staan. Als ik daar kwam was ik er ook niet weg te slaan! Het duurde dan ook niet lang voordat ik mijn eerste kleine bakkie kreeg van mijn broer van 40x30x30, een volglas bakkie met stopverf afgedicht. Dit had ik ingericht met wat plantjes en de simpelere visjes die je destijds kon houden in zo'n bakje. Dit heb ik zo jaren gehad en van lieverlee werd het bakje steeds ietsjes groter. Terraria heb ik in mijn jeugd nooit gehad, uitzondering op de regel is een bakkie met wandelende takken.
Kauw
  Gezelschapaquaria
   

Op mezelf gaan wonen en toen begon het pas!

Toen ik samen ging wonen was het hek van de dam. Ik startte destijds met een bakkie met Malawi-cichlides van 1 meter lang. Mijn vriend Adrie Snoeren had destijds een bak van 1.50 meter bij 60 diep en 60 hoog bezet met allerlei cichlides uit alle werelddelen en toen het privé allemaal iets minder ging bij hem thuis besloot hij om de bak te verkopen. Hier had ik natuurlijk wel oren naar en zo gezegd zo gedaan, de grootste bak tot nu toe stond binnen de kortste keren bij mij in de huiskamer te pronken. Het 1 meter bakkie verruilde van plaats en de vissen gingen eruit en werden vervangen door maanvissen, mijn eerste biotoopbak had het licht gezien. Als ik erop terug kijk had de 1,50 meter bak wel iets weg van een zeeaquarium, de bak was namelijk helemaal voorzien van lavasteen met daar tussen allerlei cichlides uit alle werelddelen. Voor een beginner wel leuk om te zien omdat het krioelde van de activiteit maar ik was er met een jaartje al op uitgekeken. Mijn bloed begon weer te kriebelen.........

Besloten werd om de 1.50 meter bak weer te verkopen en ietsjes groter te gaan met mijn nieuwe bak. Dit was ook de tijd om lid te worden van een aquariumvereniging omdat ik me meer wilde gaan specialiseren op biotoopbakken. Na een bezoekje bij Aquariumhandel Brouwers te Roosendaal werden wat folders van Aquariumvereniging De zwarte neon meegenomen en na die doorgenomen te hebben besloot ik om me aan te melden bij deze vereniging. Voor de goede orde, deze vereniging is per 2008 opgeheven maar de site is nog steeds te bezoeken. Neem eens een kijkje voor de leuke bakken die er zijn in deze club.

Lidmaatschap AV De zwarte neon te Roosendaal

Dit zal begin jaren 90 zijn geweest en ook het moment dus van mijn eerste echte grote bak toen, nu stelt dit niks meer voor omdat bakken van 3 meter al tot de standaardmaten behoort.

Na eerst grondig te hebben gemeten wat voor een bak ik kwijt kon en welke maat er nog net door de deur paste kwam ik uit op de maten 200 cm breed, 80 cm hoog en 80 cm diep. Dus toch wel een 1280 liter water, een hele plas. Toen op pad om te gaan kijken wat voor een bak het zou worden en waar de gunstigste prijs werd gevraagd. De zaken waar ik destijds vaak kwam werden vereerd met een bezoekje en Aquariumspeciaalzaak Oranje te Hoogerheide kon mij de bak en toebehoren het snelste en voordeligste leveren.

Gekozen werd voor een Mini Reef aquarium in een licht eiken uitvoering met als techniek 8 tl lampen van 30 Watt en een Eheim 2160 potfilter (grootste die er destijds was!) en een verwarmingsthermostaat van 300 Watt. Niet echt veel zou je denken maar het was ruim voldoende omdat ik had gekozen voor Zuid Amerika. Bak werd ingericht met veel schuilplaatsen opgebouwd met grote rotsen en kienhout, als bodem werd gekozen voor metselzand. Deze vissen houden namelijk van graven dus moeten we ze die mogelijkheid geven. Planten die erbij kunnen zijn er niet zoveel, ik had dus gekozen voor Pistia stratiodes.

Nog een leuke anekdote is dat Aquariumspeciaalzaak Oranje op een dinsdagavond belde dat ze het aquarium kwamen brengen, ze hadden geen plaats over om het te stallen in Hoogerheide. Nu was dat normaal gesproken geen probleem maar in die tijd biljartte ik op dinsdagavond dus Ursula stond voor een groot probleem. Ik was niet te bereiken, gsm's waren in die tijd niet zo in zwang dus moest ze op zoek naar een paar helpende handen. De bak woog leeg bijna 400 kg! Dus rap werden een aantal familieleden en buurmannen opgetrommeld en het wachten was op het arriveren van Oranje. Een uurtje later arriveerde Jack de Leeuw destijds werkzaam bij Oranje en die vroeg of wij wel wisten wat ik had besteld? Natuurlijk antwoordde Ursula een aquarium, waarop Jack antwoordde 'ja maar wat voor eentje!' en openden het zeil van de aanhanger. Ursula werd een beetje witjes om de neus en zag toen dat het aquarium toch flinker was uitgevallen dan zij had verwacht......

Maar ja gedane zaken nemen geen keer dus de bak moest toch naar binnen, weer een probleem dacht Jack en die zei 'het makkelijkst gaat het als het voorraam eruit word gehaald'. Een van de buurmannen was zo snugger om snel de achterdeur op te meten en riep 'hij kan er hier net doorheen'. Tja natuurlijk dat had ik ze ook wel kunnen vertellen (als ik erbij was geweest) want dat had ik toch zelf opgemeten! Dus na heel wat gewring stond het kreng eindelijk op zijn plaats en zag ik midden in de nacht iets groots in de hoek van de kamer staan, verrek het was mijn aquarium! Hoe kwam die nu binnen dacht ik nog met een nogal hoog alcoholpromillage zo rond 2 uur in de nacht!!! Jaja, toen dronk en rookte ik nog volop, wijsheid komt immers met de jaren... Zou dat de reden zijn dat ik nu geen heel groot aquarium meer heb staan maar een heleboel kleintjes om over de terrariums nog maar te zwijgen?!?

Maar goed alles is toch allemaal goed gekomen en toen het inrichten was gebeurd kreeg ik het tijdens het vullen van de bak toch Spaans benauwd. De bak begon zich te zetten en dat ging me op een gekraak niet normaal meer. Wat wil je op een laminaatvloertje, jaren later zag ik pas wat er was gebeurd!  Gelukkig is het niet gaan lekken en heb ik jaren plezier aan de bak mogen beleven. De bak was namelijk tijdens het vullen met de 6 pootjes dwars door de laminaatvloer gezakt en heeft zichzelf lekker stevig genesteld op de betonnen ondervloer (gelukkig maar).

Bewoners uit Zuid Amerika waar ik voor had gekozen waren onderstaande vissen, ik had een klein foutje gemaakt en dat was dat Vieja synspilum uit Midden Amerika kwam :

Vieja synspilum
Heros severum
Astronotus ocellatus
Panaque nigrolineatus

Bovenstaande inrichting heb ik iets van 1 jaar zo gehad en ben toen overgestapt naar een ander biotoop. In deze bak heb ik meerdere biotopen gehad waaronder een gezelschapsaquarium, Malawi en Zuid Amerika. Dat laatste was toch iets waar mijn roots lag, na de dwergcichlides ben ik destijds overgestapt op Discusvissen. Reden hiervan was een van de medewerkers destijds van Aquariumspeciaalzaak Brouwers namelijk Arjan Droppert. Hij was een fervent discusliefhebber (nog steeds trouwens) en maakte mij warm voor de discusvissen. Het aquarium kreeg eerst een hele metamorfose voor zijn kiezen. de achter en zijwanden werden voorzien van Pur-schuim en die werd geverfd met schoolbordenverf en watervaste kinderverf. In het Pur-schuim werden kienhoutstronken verwerkt zodat het leek of er wortels uit de wand hingen, kortom een geslaagde wand met veel diepte en erg geschikt voor een discusbiotoop. Als beplanting werd gekozen voor een aantal Echinodorussoorten en veel stukken kienhout, de PH werd geregeld met een Bisschoff computergestuurde PH controller en het water was een mix van demiwater met leidingwater gefilterd over turf. Het demiwater verkreeg ik door een zogenaamde kati/anionen wisselaar te gebruiken, voordeel hiervan tov een osmoseapparaat is dat je geen afvalwater hebt. Nadeel is echter het regenereren ervan, de ene helft word gespoeld met zoutzuur en de andere met soda. Een hels karwei was dit altijd, en ook nog eens niet ongevaarlijk. Reden dat ik na enkele jaren toch ben geswitched naar een osmoseapparaat en het afvalwater voor andere doeleindes ben gaan gebruiken. 1 voorbeeld daarvan is dat het uitstekend kweekwater was voor Malawicichlides, dan maar weer een bakje erbij toch in de schuur?



kati anion wisselaarosmose apparaat

Toen ik eenmaal met nakweek discussen was begonnen in de huiskamer sloeg het virus al snel toe. De nakweekdiscussen zaten al snel in de kweekschuur en in de huiskamer zwommen wildvang discussen rond.

Binnen de kortste keren zat ik in de weinige vrije uurtjes die ik nog had in de weekends in Duitsland, het mekka voor de discusliefhebber natuurlijk. Menig winkel en kweker heb ik daar met een bezoekje vereerd.
Daar schafte ik mijn eerste 10 rood-turquoise discusvissen in een speciale discuswinkel aan van een rijksdaalder groot, zou ik nu nooit meer doen maar ja het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Van de 10 discussen zijn er enkele tot redelijke vissen uitgegroeid Hier in Duitsland zou ik nog vele keren terugkomen kwam ik jaren later achter, vooral de winkel van Gerald Blecha  in Witten Stockum was mijn favorietl Hier waren altijd goede kwaliteit discusvissen aanwezig en ook rariteiten die je nergens zag hadden zij zitten.
Toen ik eenmaal deze had aangeschaft ging het erg snel met het uitbreiden van de bakken! Binnen de kortste keren had ik de helft van de garage in gebruik en draaide er 7000 liter water, het virus had zijn piek bereikt! In deze kweekschuur heb ik vele uurtjes doorgebracht en vele nakweek hebben hier het licht gezien.

Ook een bezoekje samen met Arjan Droppert bij Jos Raaijmakers zal ik nooit van mijn leven meer vergeten! Een ervaring om mee te maken kan ik je vertellen, nog nooit had ik bij een particulier zo'n gelikte kweekschuur gezien en zulke grote discusvissen. Kijk voor foto's ervan op bovenstaande pagina. Ik had besloten om 4 volwassen discusvissen te kopen maar kreeg toen te horen dat we ze niet zelf mochten uitkiezen maar dat Jos dit bepaalde welke we meekregen..... Hier gingen we dus niet mee akkoord en na wat onderhandelen mochten we ze toch zelf uitkiezen, wat mij aangaat mocht dat ook wel aangezien de prijs toen toch 100 gulden per vis bedroeg!

Kweeksteling Jos Raaijmakers

 Discuskweekstelling Jos Raaijmakers


De verhuizing

In 1996 is na een verhuizing de hele discuskweekstelling verkocht en hebben we alleen mijn grote aquarium meegenomen dat toen was ingericht als een Zuid Amerika biotoop met als hoofdbewoners een groep van 10 Pterophyllum altum met een hoogte van 35 cm. Na deze nog 1 jaar te hebben gehad zijn de altums verhuisd naar het aquarium van Arjan, de bak is verkocht en was korte tijd later lek geraakt. Toch blij dat het niet bij mezelf is gebeurd overigens, waarschijnlijk kwam de lekkage door het opklemmen van grote stukken kienhout tussen de bodem en de stabalisatiestrips. De huidige eigenaar heeft er toen nog enkele jaren reptielen in gehouden, toen hij er door zijn ziektebeeld mee moest stoppen is de bak weer terug naar mij gekomen en heb ik de bak geruild tegen 5 Phyllobates bicolor.


bicolor


Het kikkervirus

Begin 1998 zal het ongeveer geweest zijn dat ik startte met het houden van pijlgifkikkers. Ooit had ik nog eens een tegoedbon gekregen en hiervan werd mijn eerste terrarium aangeschaft en gestart met Epipedobates anthonyi.Momenteel is dit ook alweer flink uitgebreid, hierover later nog meer. In het kort heb ik momenteel op zolder een 20-tal terraria en een 16 aquaria staan voornamelijk bewoond met garnalen, kreeften en guppen.

Als showbakken heb ik momenteelhet volgende in huis, een Tanganjika biotoop A3 met de maten L120 cm x D50 cm x H40 cm en een Terrarium met de maten L110 cm x D 65 cm x H110 cm ingericht als een regenwoud biotoop C1. Foto’s van mijn showbakken volgen nog!!!

 


Aan het einde van het jaar 2008 ben ik begonnen aan mijn opleiding als aspirant keurmeester van de NBAT. Tjdens de huiskeuring van mijn aquariumvereniging MRC sprak ik hierover met de bondskeurmeester Adrie van Holstein die de keuring verrichtte en werd er meteen geregeld dat ik een sollicitatie kon volgen bij het CBKM bestuur. Jaren geleden had ik hier al interesse in maar het was door verschillende oorzaken nooit tot een sollicitatie gekomen, nu dus wel. Nu dus aan de studie en aan de stage! Eerste stage al achter de rug namelijk de Districtskeuring Zuid Holland Zuid, prachtige bakken gezien. Foto's volgen nog op een andere pagina.

Verenigingen waar ik momenteel lid van ben:

- AV MRC
- AV Rosaceus
- Dendrobatidae Nederland